LessonUp – Hype of serieuze mogelijkheid? En hoe te embedden in je website?

LessonUp is een een vrij nieuw concept en sinds de Corona hype ook zelf een hype geworden. Of is het meer dan een hype? Als docent kan ik er in ieder geval niet onder uit om dit systeem te proberen. Mijn trial Pro versie is verlopen helaas. Maar in dit artikel wil ik eigenlijk alleen onderzoeken of het mogelijk is om één slide of eventueel een complete les te integreren in een website, hoe dit dan zou werken en hoe dit er vervolgens uit gaat zien voor publieke bezoekers aan deze website.

Embedden of integreren in webpagina

Embedden in een webpagina betekent altijd een stukje code plaatsen binnen de html van de webpagina. Dat kan eventueel met een plugin maar dan zal die html optie wel eerst moeten werken.

Stukje code plaatsen in html – iFrame.

Bij veel systemen bestaan uitgewerkte en ingebouwde mogelijkheden om dit stukje code te genereren waarna deze code binnen de webpagina geplaatst kan worden. Zo werkt YouTube en zo werk ik bijvoorbeeld ook met presentaties (powerpoint) via www.slidebean.com – Deze optie kom ik niet tegen bij LessonUp. Geen nood, alle systemen die dit wél kennen, genereren eigenlijk een standaard iFrame en daarvan kunnen we de code zelf schrijven.

Welke URL embed ik dan? “Geef les” optie of “Deel met leerlingen”?

De volgende vraag is dan: welke url gaan we vangen in een iframe? Omdat ik geen Pro account meer heb, kan ik mijn les niet met een klas delen. Maar het doel van mijn opdracht van vandaag is om mijn publieke bezoekers aan DeWebkrant een les of enkele slide uit LessonUp te presenteren. Dus dat is geen probleem. De volgende optie waar ik aan denk is de optie “Geef les”. Dat leidt tot twee mogelijkheden: synchroon lesgeven waarbij ik als docent de vragen op presenteer en klassikaal door de slides heen ga. Dat willen we nu niet. Dus ik kies voor asynchroon waarbij leerlingen op eigen tijd en in eigen tempo de les kunnen bekijken en maken. Probleem is de melding: “Deel dan de les met leerlingen”. En dat kan ik dus niet omdat ik geen Pro account meer heb maar mogelijk wil ik dat ook niet omdat ik een publieke embed optie wil hebben. Laat ik eens een tweede proefaccount aanmaken onder een ander email adres.

Wat zegt team LessonUp zelf?

Ondertussen ben ik eerst een chat aangegaan binnen LessonUp. Conclusie: embedden zodat iedere bezoeker direct de inhoud van de les ziet, is niet mogelijk. Dit is de chat story:

Meindert from LessonUp
– “Hi there, we are seeking for an option to embed a slide in a webpage. Could not find any information about that option. Are you working on such an option? Kind regards.”
Tim: (Geen idee of hij Tim heet).
– “Hi, Dat is niet mogelijk.”
Meindert:
– “Aha, ik heb wel mogelijkheden ontdekt om te embedden in een iFrame maar het lijkt erop dat werkwijze LessonUp is om dit niet gebruiksvriendelijk mogelijk te maken? Staat niet op jullie roadmap voor de toekomst? Toch wel iets waar veel om gevraagd wordt en wat andere systemen als Quizizz wel aanbieden? Werk voor een klant (Creatieve Preventie) die dit bijvoorbeeld als noodzakelijk ziet om ooit met LessonUp te willen starten…. Binnen mijn school werken al mijn leerlingen via Moodle en wil eigenlijk ook niet dat zij uit dat systeem moeten om iets in LessonUp te gaan doen.”
Tim:
– “Het is mogelijk, maar we bieden het alleen in hoge uitzondering aan voor onze commerciële partners. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat alles in LessonUp open source is en moet blijven. Een site die aan de ‘achterkant’ op slot kan worden gezet, levert vooral frustratie voor andere gebruikers op.”
– “Dat gezegd hebbende: voor de partij die je noemt, kunnen wij dit dus binnen een contract aanzetten.”
Meindert:
– “Begrijp niet helemaal de logica: ik dacht juist omdat het open source is dat dit embedden geen probleem zou moeten zijn? En hoe zou dat eruit zien als jullie deze optie “aan” zetten? Kan de klant dan bijvoorbeeld een bepaalde slide integreren in een WordPress post?”

Tim:

– “Aha, het is andersom! Ik dacht een site in LessonUp. Dat verklaart de verwarring.”

– “Om een LessonUp te openen in de website van een partij, is een javasrciptje nodig. Deze moet back-end worden geïmplementeerd.

Meindert:

– “Ja dat lijkt eigenlijk op de iFrame optie waarbij je de les url in een iframe plaatst (met extra openen in popup) . In je voorbeeld zie ik “start les” en dat is dus eigenlijk wat de docent dan ziet? Is er een mogelijkheid om één slide of eventueel een les te integreren in een artikel en dat de publieke bezoeker gewoon direct die slide(s) ziet zonder te hoeven klikken op “Start les” of “geef les”?”

Tim:
– “Die laatste mogelijkheid is er niet.”
– “Wat je zou kunnen proberen, maar dat is een beetje afhankelijk van de omgeving waarin je wilt embedden, is een andere url-proberen. https://www.lessonup.com/app/channel/teach/87MXq5QXQjAaZrGC5 Het gaat dan direct om het stukje /teach/.”
Meindert:
– “Ja ik zat ook in die richting te denken. Is dit dan asynchroon les delen met leerlingen?”
Tim:
– “Dat is synchroon. Asynchroon zien de leerlingen het overzicht, niet een enkele slide. Deze zien ze pas als ze een slide selecteren.”
– “Het werkt in ieder geval een omgeving als Google Sites.”
– “WordPress zal ook geen probleem zijn.”
Meindert:
– “Ja maar ik wil een asynchrone optie dat leerlingen/ bezoekers zelfstandig in eigen tempo door slides kunnen gaan en niet een docent nodig hebben. Ik ga er even mee testen. Voor nu voldoende info denk ik. Bedankt, voor het meedenken.”
Tim:
– “Even uitgetest: /teach/ blijft openstaan als je hem embed. Hiermee wordt hij asynchroon.”
Meindert:
– “Yep, zoiets had ik ook al getest. Dus ik denk dat er wel mogelijkheden zijn. Nog even terugkomend op mijn eerdere vraag: Dus niet in de roadmap van LessonUp op dit moment om deze optie gebruiksvriendelijker te maken?”
Tim:
– “Zeg nooit nooit, maar vooralsnog niet. We moeten keuzes maken, waarbij we altijd voor de grootste groep gebruikers moeten kiezen. Deze optie wordt nagenoeg niet gebruikt door docenten.”
Meindert:
– “Duidelijk en begrijpelijk. Nogmaals bedankt en een goede dag verder!”
Tim:
– “Graag gedaan en jij ook een fijne dag!”

Voorbeeld embed/ integratie in WordPress post

Dan is het nu tijd om een eerste embed te maken binnen een WordPress post en dat wordt dus deze post. Eerst een nieuw test account maken bij LessonUp zodat ik de Pro opties kan meenemen. Het gaat mij tenslotte om die “asynchrone” optie waarbij leerlingen/ bezoekers zonder docent zelfstandig een slide (interactieve video) kunnen bekijken. Dat blijkt een goede zet want nu zie ik de optie:
2. Delen via link

Je kunt de les via een link delen. Dit werkt als volgt:

  1. Genereer een link naar de les. Voeg een label toe om de lesresultaten eenvoudig terug te vinden.
  2. Deel de link met leerlingen, bijvoorbeeld via e-mail of de ELO.
  3. Leerlingen kunnen de les maken zonder in te loggen. (Kijk, dat wil ik). 
  4. Na het delen zijn de lesresultaten hier terug te vinden.
  5. Wanneer leerlingen niet ingelogd zijn, kunnen zij de les maken. De leerling kan de les na het maken echter niet meer inzien.”
Dit is de link die gegenereert wordt: https://LessonUp.app/invite/h/MnFznDiJPeGNZFLtb
En die link kan ik in een iframe plaatsen. Even proberen: